Hogyan működik a medence téliesítés - teljes útmutató

Tartalomjegyzék

Medence téliesítés mikor, miért és hogyan?

Medence téliesítés mikor, miért és hogyan?

Hogyan működik a medence téliesítés - teljes útmutató

Ahogy a nyári napok kezdenek műlni és kezdődik az ősz, ideje elkezdeni a medence felkészítését a hűvösebb hónapokra. Ez az útmutató egy kis segítség, hogy megtanulja a medence téliesítés lépéseit.

A medencében töltött szórakoztató nyár után győzödjön meg arról, hogy a medence téliesítés szakszerűen megtörtént, mielőtt lezárja a medencés szezont. Ezen lépések a megfelelő karbantartás része, és segít abban, hogy medencéje csúcsformában legyen, amikor újra kinyitja.

A medence téliesítés előkészítése

A medence téliesítés folyamatát a fürdési szezon végével kezdje meg, amikor a hőmérséklet tartósan 18C°-ra vagy alá esik. Ha túl korán kezdi el, akkor az algák miatt ütközjet problémákba, mert ezek a melegebb időkben virágoznak. 

A medence tisztítás legfőbb lépései az alábbiakban olvasható.

A medence téliesítés előkészítése
Távolítsa el a medence tartozékait

Távolítsa el a medence tartozékait

Kezdje azzal, hogy eltávolítja a medencéből a tartozékokat, mint például a skimmer kosár, tisztítószer adagoló, létrák, lépcsők, napelemes és egyéb takarókat.

Távolítcsa el róluk a szennyeződéseket és hagyja megszáradni, és tárolja őket télen biztonságos helyen.

Alapos medence tisztítás

Azt az állapotot kell elérni, hogy a medence vize a lehető legtisztább legyen, távolítsa el a vízbe került leveleket és egyéb szennyeződéseket. Ez a lépés a víz kémiai egyensúlyát javítja, és meggátolja a penész és algák növekedését.

Használjon apró lyukú szennyeződés szűrő hálót az úszó szennyeződések eltávolítására, és medence porszívót a medence alján található szennyeződések eltávolítására. Alaposan tisztítsa meg a medence alját és oldalát a rátapadt szennyeződéstől.

Ezek után már tartsa lefedve a megtisztított medencét, hiszen a medence téliesítés kellős közepén jár, nehogy újra szennyeződés kerüljön a medencébe.

Alapos medence tisztítás
Csökkenteni kell a vizszintet

Csökkenteni kell a vizszintet

A vizszintnek kb 40 cm-rel a skimmer alatt kell lennie. Attól függően, hogy milyen módon tudja eltávolítani, és persze a medence mérete is befolyásolja, akár 1-2 napot is igénybe vehet ez a folyamat.

Állítsa be a víz megfelelő kémiai egyensúlyát

Körülbelül egy héttel a medence bezárása előtt tesztelje a medence kémiai összetételét, hogy meggyőződdjön az értékekről.

A helyes értékek: lúgosság 80-150 ppm, pH 7.2-7.6, a kalcium 175-225 ppm, és a klór 1-3 ppm között van. Szükség szerint állítson rajta, a lúgosságot állítsa be mielőtt a pH értéken dolgozik.

Állítsa be a víz megfelelő kémiai egyensúlyát
Medence gépészet téliesítés

Medence gépészet téliesítés

Fontos, hogy az összes medence gépészeti berendezést vízmentesítse, hogy a téli hidegben a fagy ne okozhasson károkat benne.

Levegő befúvás segítségével távolítson el minden vizet a vezetékekből, és használjon tágulási dugókat. Amennyiben különösen óvatos szeretne lenni, fontolja meg a medence fagyálló hozzáadását.

Az összes szűrőt, szivattyút és fűtőberendezést el kell távolítani, ha lehetséges, tárolja a berendezéseket beltéren a tél folyamán.

Adjon hozzá klórt és algaölőt

A medence téliesítés következő fázisa előtt adjon hozzá klórt, ami elpusztítja a baktériumokat, és algaölőt az algák elpusztítása miatt.

Ezt a lépést néhány nappal a medence zárás előtt kell megtenni.

Adjon hozzá klórt és algaölőt
A medence téliesítés utolsó fázisa a bezárás

A medence téliesítés utolsó fázisa a bezárás

Függetlenül attól, hogy milyen tipusú huzatot használ a medence téliesítéshez, győződjön meg róla, hogy szorosan illeszkedik, és nincs rajta lyuk vagy szakadás.

Amennyiben úgy gondolja, hogy szeretné szakemberre bízni a medence téliesítés kényes, és odafigyelést igénylő folyamatát, kérem keressen bizalommal!